Sport & Spel

Met passie voor Hond & Baas

Honden Vrienden Zeeland biedt verschillende mogelijkheden om Sport & Spel cursussen/trainingen te volgen.

Wanneer u na of naast de gehoorzaamheidstrainingen graag bezig bent met uw hond en hem wil blijven uitdagen is wellicht een van onderstaande cursussen iets voor u.

Samen lekker bezig zijn houdt de hond alert en de band wordt alleen maar sterker. Deze trainingen zijn bedoeld voor hondeneigenaren die graag iets sportiefs met hun hond willen ondernemen. Sport & Spel is ook zeer geschikt voor de wat oudere hond en ook een echte aanrader voor honden met weinig zelfvertrouwen.

Sport & Spel bestaat uit Flyball, Behendigheid (op recreatieve wijze) en HVZ-Combi waarbij gehoorzaamheid en diverse hondenspelletjes etc worden gecombineerd. Net als bij alle andere cursussen bouwen we de oefeningen op en uit zodat er een leuk spel kan ontstaan tussen u en uw hond.

Flyball:

Werkt uw hond graag voor u? En vind u het leuk om samen met uw hond een teamsport te doen? Dan is flyball echt iets voor jullie!

U kunt flyball vergelijken met een estafette, maar dan met honden. Flyball is een sport waarbij uw hond over vier hindernissen springt. Aan het einde van die vier hindernissen staat een apparaat waarin een tennisbal zit, uw hond vangt de bal op uit het apparaat, neemt de bal mee en springt terug over de vier hindernissen. Zodra de neus van uw hond door de finish gaat, mag de volgende hond door de start/finish gaan. Dit gaat zo vier keer achter elkaar.

Hoe leert u dit uw hond?

Vooral, veel, heel veel trainen. Het lijkt niet moeilijk, vier hindernissen, een tennisbal… Eitje zou u denken. Maar niets is minder waar! Flyball is echt een conditionering sport. Hoe vaker u het doet en dus herhaalt, hoe beter uw hond het gaat snappen. Vooral het goed vangen van de bal uit het apparaat en weer draaien terug naar de hindernissen, vergt veel oefening. Met goed vangen en draaien kan uw hond nog sneller terug te komen.

Wanneer kan uw hond flyballen?

U mag beginnen met trainen als uw hond ongeveer een jaar is, hij is dan volgroeid en net als bij andere sporten mag u hem dan laten springen.

Na heel veel trainen kent uw hond het spelletje. Hij springt netjes en snel over vier hindernissen, hij neemt de bal mee en hij neemt de vier hindernissen weer netjes op de terugweg.

Behendigheid:

Behendigheid is een sport waarbij een hond zo snel mogelijk een uitgezet parcours moet afleggen. Dit parcours bestaat uit 15 tot 22 verschillende hindernissen, die foutloos en in de juiste volgorde moeten worden afgewerkt. Onder de hindernissen zijn diverse raakvlaktoestellen, verte- en hoogtesprongen, wip, tunnels en slaloms. Om het parcours goed succesvol af te kunnen leggen, moeten de hond en het baasje samenwerken als een hecht team. De hond werkt de hindernissen af en het baasje geef leiding en stuurt de hond met de stem en gebaren, maar mag hierbij de hond en de hindernissen niet aanraken. Bij behendigheid wordt er een beroep gedaan op snelheid, wendbaarheid en de gehoorzaamheid van een hond. Behendigheid versterkt de band tussen hond en baasje, maar is bovenal een pleziersport waarbij hond en baasje samen bezig zijn.

Behendigheid is een razend populaire hondensport

Behendigheid is één van de populairste en snelst groeiende hondensporten van dit moment. HVZ biedt verschillende niveaus waarop getraind kan worden. Er zijn cursussen voor beginners tot gevorderden. Behendigheid is voor veel mensen een zeer spectaculaire en misschien wel eenvoudig ogende sport, toch kost het vele uren training om zo'n parcours succesvol af te leggen. Het is lastigere sport dan menigeen denkt.

Wanneer kan uw hond beginnen met behendigheid?

U mag beginnen met trainen als uw hond minimaal een jaar oud is, hij is dan volgroeid en net als bij andere sporten mag u hem dan laten springen, en een bepaald niveau van gehoorzaamheid behaald heeft, nl. het gehoorzaamheidscertificaat "Basis+" van HVZ of gelijkwaardig.

De hond dient in een goede fysieke gezondheid te verkeren. Tevens mag de hond geen agressie vertonen en dient de geleider te allen tijde zijn hond onder controle te houden op het terrein.

HVZ-Combi:

Tijdens de HVZ-Combi worden verschillende facetten van de door HVZ aangeboden cursussen met elkaar gecombineerd. Het is aan de creatieve geest van betreffende instructeur hoe deze combinaties worden vormgegeven. Een ding is zeker er zal wat van u en uw hond gevraagd worden, uiteraard zorgen we ervoor dat de lessen voor iedereen op eigen niveau te volgen zijn maar wel zodanig dat het voor baas en hond een uitdaging blijft.

De cursus is in principe geschikt voor alle honden, ongeacht leeftijd of ras mits uw hond gezond is en geen problemen vertoont in de omgang met andere honden.
Omdat tijdens de HVZ-Combi hoofdzakelijk afgelijnd wordt gewerkt is het niveau gehoorzaamheid "Gevorderde" (of gelijkwaardig) vereist.

Indien u vragen heeft over de Sport & Spel cursussen of als u meer informatie wenst, neemt u dan contact met ons op.

Klik hier voor de tarieven.